16-9-2001

Vandaag zag Byke de stijgende lijn van de afgelopen dagen niet in Boyen's gedragingen terug. Byke had gedacht dat Boyen na de laatste bloedtransfusie (die hij regelmatig krijgt) weer wat meer energie zou tonen, maar hij heeft vandaag vooral veel bij haar geslapen. Misschien is nu een periode van afwachten aangebroken, een periode waarin er misschien niet zoveel gebeurt. Kortom, niet zoveel te melden.

Twee reacties op vragen uit e-mail; de eerste over foto's. Eerder heb ik gezegd dat ikzelf geen behoefte heb aan foto's, omdat ik later toch nooit op wat voor manier dan ook herinnerd wil worden aan deze periode. Maar naar Boyen toe vond ik het wel netjes om hem later ook te kunnen laten zien hoe hij er bijlag. Iets alleen maar vertellen geeft toch een wat eenzijdig beeld. Daarom heb ik in het AMC wat 'bewegende beelden' met de videocamera gemaakt. Ik heb er (bijna letterlijk) wat heen en weer gezwaaid, zonder Boyen zelf te filmen (al die slangen, brrr... - en hij lag toen op de Intensive Care..). Maar hiermee kan hij zich in ieder geval later een indruk vormen van de omgeving.
Ik moet bekennen dat ik, toen ik de site van Berber zag (Boyen's huidige buurmeisje), wel onder de indruk was van hoe 'sprekend' foto's op een site werken. Zo'n tent zien is toch wat anders dan je een indruk vormen door mijn beschrijvingen. Vandaar dat ik me heb voorgenomen om binnenkort maar eens mijn laptop en de webcam mee te nemen en daar wat plaatjes mee te schieten. Die webcam geeft net de soort kwaliteit foto's die ik uit deze periode wil bewaren, geloof ik.

De tweede vraag ging over de afdeling. Boyen ligt op de 'J6 IHOB Flow'. IHOB staat voor Immunologie, Hematologie, Oncologie en Beenmergtransplantatie (allemaal disciplines die veel met elkaar te maken hebben) en 'Flow' staat voor de omgeving, waarbij continu een overdruk heerst van steriele lucht. Normaal wordt er weinig steriele lucht in zo'n Flow gepompt, maar als de 'kast' waar Boyen in ligt open gaat, gaat de ventilator een standje hoger, om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk (of geen) lucht van buiten Boyen kan bereiken. De lucht wordt met filters steriel gemaakt.

Bedankt voor de reacties, morgen hopen we kennis te maken met de behandelend arts, dus is er wellicht meer te melden.