27-8-2001

Slecht nieuws. En ook een beetje goed nieuws, maar ik vind het toch vooral slecht nieuws. Vanavond waren we op verzoek van de immunoloog op gesprek, omdat hij wat resultaten van tests had. Het longonderzoek heeft uitgewezen dat Boyen in zijn longen naast CMV, ook nog last heeft van twee andere bacterieen. Dit wijst er volgens hem op dat Boyen extreem gevoelig is, dat dus zijn afweersysteem er slechter voorstaat dan eerder gedacht, en dat zet extra druk op de ketel. Het ziet er naar uit dat Boyen niet de twee maanden kan wachten die nodig zijn om de 'ideale' donor te vinden. Er wordt er heftig rekening mee gehouden dat de beenmergtransplantatie dus niet in de eerder vertelde twee maanden kan plaatsvinden, maar binnen twee tot drie weken. En dan maar met een iets minder geschikte donor, waarbij het voor de hand ligt om een van de twee ouders daarvoor te nemen.

Het afnemen van het donormerg kan op twee manieren; operatief vanuit de rug (eigenlijk het bekken, ongeveer een kopje vol; kun je als volwassene gemakkelijk missen), of vanuit je bloed, waarvoor je eerst een behandeling van zeven dagen prikken moet ondergaan, om de productie van die cellen in je bloed te stimuleren.

Door dit compromis, een transplantatie met materiaal dat niet voor 100% overeenkomt met dat van Boyen, is de kans op een goede afloop ook afgenomen. Dat is het slechte nieuws. Ik had liever drie maanden gewacht met een slagingskans van 90%, dan nu meteen en een kans van...
Ja, van hoeveel eigenlijk? De specialist laat zich er niet over uit. Minder dan 90%? Ja, 90% zeggen we alleen wanneer we uitgaan van de meest-ideale omstandigheden; geen bacteriele infectie, en een donor die zoveel mogelijk overeenkomt. Dat is nu niet zo. We moeten gaan werken met een donor wiens materiaal misschien voor 50% of 60% overeenkomt met dat van Boyen. En die slagingskans? Dan wel groter dan 50%? Ja. Maar meer zeggen we er niet over.
En het goede nieuws dan? Mja, dat we niet nog twee maanden extra in de stress zitten (maar, zoals gezegd, dat had ik er wel voor over gehad; overigens stopt die speurtocht naar de 'ideale' donor niet).

En hoe nu verder? De komende week wordt nader bekeken welke van de familieleden geschikt is als meest-ideale donor (de familie is vandaag geprikt), met als meest-waarschijnlijke kandidaten daarvoor een van de ouders. Dan kan daarvoor in de erop volgende week eventueel een plan worden gemaakt. In de komende drie weken moet Boyen helemaal worden verlost van de virussen en bacterieen die hem plagen. Daarvoor zijn diverse kuren ingezet (zelfs voor bacterieen waarvan testresultaten nog moeten uitwijzen of hij die ook heeft, 'voor het geval dat'). En wanneer dat het geval is, dan kan de transplantatie in Leiden plaatsvinden.
Intussen gaat ook de speurtocht verder naar de oorzaak van zijn ziekte. Het genetisch materiaal gaat daarvoor nog eens onder de loep (er zijn twee of drie plekken in de genen die 'verdacht' zijn en in ieder geval moeten worden gecontroleerd), en verder heeft Byke vandaag nog eens bloed moeten geven om de theorie te staven dat het haar witte bloedcellen zijn die Boyen in zijn bloed heeft.

Het is ons vanavond pijnlijk duidelijk geworden dat onze knul er gewoonweg slecht voorstaat. Wanneer het bijzonder wankele evenwicht in zijn lichaam onverhoopt nog verder verstoord mocht raken, dan kan hem dat goed fataal worden...

De reacties
..zijn voor ons erg belangrijk. Iedereen die heeft geschreven; erg bedankt hiervoor. De energie ontbreekt een beetje om iedereen individueel te bedanken, maar we zijn er echt niet minder dankbaar voor! Ik heb nogal wat reacties gehad die niet waren voorzien van het woord 'gastenboek', dus die heb ik maar niet gepubliceerd (als je dat alsnog wilt, laat het dan weten), niettemin; bedankt! Ook hebben we een paar keer de vraag gekregen of het zin heeft om je als potentiele donor voor Boyen aan te melden. Het antwoord is nee. De kans is 1 op 10.000 dat jouw 'materiaal' overeenkomt met dat van hem. Het ligt wat anders voor familieleden, maar pas uit de test-resultaten van de familieleden die nu zijn geprikt kan worden opgemaakt of het zin heeft om zo'n 'lijn' te volgen.
Wil je meer over beenmergtransplantaties weten, hier wordt een en ander aardig uitgelegd: Allogene stamceltransplantatie (beenmergtransplantatie)

Ik zou bijna zeggen; hopelijk morgen geen nieuws (want geen nieuws is vaak goed nieuws, geloof ik), maar voor woensdagmiddag staat er weer een overleg in het AMC op de agenda.
Daarna kom ik zeker weer hier terug.

Oh ja, op verzoek van tante Jesse nog een foto van Boyen. Gemaakt in een periode dat er nog wat te lachen viel...